goda gärningar och goda extrainkomster

D e flesta kommuner, allra mest de med universitet och högskolor, brottas med problemet att tillhandahålla yngre med ”människovärdiga”  bostäder som de har råd med. Liknande problem finns på expansiva orter, något som är i högsta grad aktuellt i t ex Boden och Skellefteå, där man tvingas ta till både gillestugor och husvagnar för att ge sina anställda tak över huvudet.

En dellösning på denna bostadsbrist är att företag, kommuner och myndigheter ger villaägare ytterligare incitament att bygga attefallshus på sina tomter. Ett incitament är naturligtvis den extrainkomst detta innebär och hur detta gör  att huset med åren betalar sig självt. Faktum är att ett attefallshus troligen är den bästa investering du kan göra, med en årlig avkastning på närmare 20%.

MAX Attefall än bättre investering än andra, “vanliga” attefallshus. Tack vare en ovanvåning med ståhöjd och två separata sovrum och generösa umgängesytor på bottenvåningen kan två personer dela på huset och hyran; ett par, två studerande eller två arbetskamrater. Under kortare perioder kan man t o m vara tre som delar, t ex genom att inreda en sovalkov under trappan. En möjlighet för alla som veckopendlar och som idag tvingas bo i vad som helst som finns till hands. Här kan du själv räkna ut hur stor skattefri inomst du kan få.

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Two columns
Vertical
Horizontal
UTHYRNINGSKALKYL
HYRESINKOMST PER ÅR
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart

GÄSTARBETARE OCH VECKOPENDLARE

I dagens läge är det inte lätt att hitta boende i storstäderna och framför allt inte i Stockholm. Detsamma gäller i expansiva regioner som t ex Boden och Skellefteå där gästarbetare och veckopendlare är hänvisade till källare, husvagnar och baracker för att få tak över huvudet, och detta trots goda inkomster. Bara i Boden beräknar man behovet till över 5 000 bostäder de närmaste åren, och företag som Northvolt har egna en egen “Bostadsbank” dit du kan vända dig om du har en bostad att hyra ut i Borlänge eller Skellefteå.  Andra områden som har stor bostadsbrist är Trestadsområdet (Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg), där företag som GKN Aerospace väntas rekrytera över 1 000 personer de närmaste åren. Du kan vända dig direkt till HR-avdelningen (eller personalavdelning som det hette förr) på sådana expansiva företag eller till din kommun som har stora intressen av att lösa bostadsfrågor, bl a för att locka till sig företag.

På sådana orter är möjligheterna att tjäna pengar på att hyra ut sitt attefallshus extra stora. Ju bättre område och ju närmare till butiker, serviceinrättningar och kommunaltrafik desto mer kan du få i hyra. Återigen gäller det att hyran ska vara “skälig”, annars kan hyresgästen klaga hos Hyresnämnden.

 

STUDERANDE

Som student är det ofta begränsade möjligheter till boende. Nästa hälften av alla studieorter har brist på studentbostäder och värst är det inte oväntat i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund.

Vill man inte bo tillsammans med flera andra är möjligheterna nästan obefintliga. Då är det uppskattat när privatpersoner har en lägenhet eller en stuga till uthyrning en längre tid. Till studenter kan man hyra ut per termin, per läsår eller löpande.

Möjlig hyra varierar naturligtvis med orten och det är viktigt att den är “skälig”. Hyr du ut möblerat i Stockholm innebär det ca 14 000 kr i månaden; i Göteborg 12 000 kr, i Malmö 10 000 kr och på mindre orter ca 7 000 kr i månaden. Med tanke på studerandes ekonomi behöver man inte vara girig och eftersom två studerande (eller för den delen andra ungdomar) kan dela på MAX Attefall, med var sitt sovrum och gott om plats för umgänge, innebär det att de kan få pengar över när hyran väl är betald.

TURISTER

Bor man i attraktiva områden kan man hyra ut attefallshuset som stuga under sommaren, t.ex. genom turistbyråer och  tjänster såsom AirBnb.

Det blir allt vanligare att semestra i Sverige och inte alla vill bo i stora stugbyar eller har råd med hotell. Det gäller inte minst barnfamiljer. För en normalstor familj med två tonåringar  blir hotellnotan billigt hotell ca 15 000 kr för en vecka. Råkar man vara sex i familjen hamnar notan på över 20 000 kr. Att hyra en stuga i en stugby kostar ungefär lika mycket.

Att kunna erbjuda en fullt utrustad stuga som ligger i ett attraktivt område kan därför bli mycket lönsamt. Har man sedan turen att ha huset i Visby, Båstad, på Österlen eller andra populära områden så kan man månadsinkomsten bli riktigt hög.

I MAX Attefall ryms lätt sex personer vilket, t ex i Båstad kan ge en hyresinkomst på ca 14 000 kr i veckan; sannolikt mer under tennisveckan. Bor du i fjällen, t ex Sälen kan du få ca 18 000 kr  i veckan under högsäsong.

På AirBnBs hemsida kan du få en fingervisning om hur mycket du kan få på din ort.

ASYLSÖKANDE

Vill du ha en säkrad inkomst kan man erbjuda sitt boende till socialtjänsten eller kommunen. De smiter sällan från hyran och du gör en god gärning.

När en person har sökt asyl i Sverige och fått det, då har han eller hon rätt att bosätta sig i en kommun. Det vanligaste är att personer som fått uppehållstillstånd ordnar sitt boende på egen hand. Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen anvisar kommuner att ta emot och ordna boenden åt de personer som behöver hjälp med det.

Ditt attefallshus kan också vara ett alternativ till “flyktingförläggningar”. Migrationsverket är normalt endast  intresserade av förläggningar med minst 30 sängplatser men vid extraordinära situationer, som nu med flyktingströmmen från Ukraina, kan det vara aktuellt med andra boende, eller som de skriver på sin hemsida “i sista hand med tältboenden”. I det perspektivet är väl ett attefallshus ett mycket attraktivt alternativ.

Migrationsverket betalar marknadsmässig varmhyra per kvadratmeter boarea. Priset bestäms utifrån aktuellt ortspris för bostad i lägenhet. Att hyra ut ditt attefallshus till asylsökande eller flyktingar ger dig också möjlighet att på ett naturligt sätt hjälpa dem med integrationen i det svenska samhället.

 

 

gillar du vad du ser? gilla oss också på facebook och instagram!

}