• • • ETT HUS DU FÅR  BYGGA PÅ PRICKAD MARK • • •

Små lösningar på stora problem

Idessa tider med skenande bostadspriser, bostadsbrist, hyreshöjningar och galopperande inflation blir det allt vanligare att människor letar efter alternativa boendeformer. För många förblir drömmen om att äga ett eget boende just en dröm. Denna ekonomiska verklighet är drivkraften bakom utvecklingen mot ”compact living” och ”tiny houses*”. 

Ett ”tiny house” minskar boendekostnaderna dramatiskt, både initialt och löpande. Genomsnittskostnaden för ett ”tiny house” är en bråkdel av priset för ett traditionellt boende. Ett MAX Attefall, t ex,  kostar mellan 600 och 700 000 kronor, beroende på val av utförande och standard, d v s ca 16 tkr kvadratmetern jämfört med 44 tkr kvadratmetern för en genomsnittlig villa och bostadsrätt (juli 2023). För en bostad på 150 kvadratmeter blir det 6 600 000 kronor. Dessutom har våra ”tiny house” dramatiskt lägre taxeringsvärde, drift- och underhållskostnader. Detta innebär att äga sin bostad är en reell möjlighet för många som annars är utestängda från bostadsmarknaden.

Bortsett från de ekonomiska fördelarna så erbjuder ett hus som MAX Attefall många fördelar för miljö och livsstil, vilket gör det attraktivt för människor som söker efter en mer hållbart och medveten livsstil. Jämfört med traditionellt boende har husen ett mindre miljömässigt fotavtryck. De kräver mindre byggmaterial, mindre energi för uppvärmning, mindre vattenförbrukning och sophantering.

Ett mindre hus inspirerar även till en minimalistisk livsstil med en mer genomtänkt konsumtion och ett mindre rörigt boende. Detta kan leda till mindre stress och ökad frihet – både ekonomisk och i form av den tid man lägger på plock, städning och underhåll.

Slutsatsen är att mindre absolut kan vara mer. Varefter vår uppfattning om vad som defenierar ett boende utvecklas, kommer ”tiny house”-begreppet stå i framkanten av detta skifte, som utmananar rådande konventioner och erbjuder en ny, nerskalad livsstil.

Det finns en växande insikt att ett hems kvalitet inte dikteras av dess storlek utan av dess förmåga att uppfylla våra behov och berika våra liv. Våra hus manifesterar denna livssyn – att ett mindre fotavtryck kan leda till ett större liv; att färre ägodelar kan leda till större frihet och att ett mindre hus kan bli ett hem fullt av kärlek, värme och lycka. Att mindre helt enkelt är bättre.

* För att räknas som ett ”tiny house” får boytan inte överstiga 40 kvadratmeter.

gillar du vad du ser? gilla oss på facebook och instagram!

Bilden på bihotellet har vi lånat från Wildlife Garden. Är du också intresserad av att bevara djur och natur, besök deras hemsida. Stötta gärna Naturskyddsföreningen och Operation Rädda Bina.

}
Verifierad av MonsterInsights