• • • ETT HUS DU FÅR  BYGGA PÅ PRICKAD MARK • • •

björn svarar på dina frågor

Det är inte konstigt om du har en hel del frågor nu. MAX Attefall är ju trots allt något helt nytt på husmarknaden, både när det gäller planlösning, byggnadskonstruktion och energitänkande. Ibland kan jag förvånas själv över hur alla pusselbitar till sist föll på plats. På den här sidan har jag samlat svaren på de vanligaste frågorna som jag har fått. Jag hoppas att du hittar svaren på dina egna frågor.

Hur stort får attefallshuset vara?

Ett attefallshus får vara högst 30 kvadratmeter markyta, vilket beroende på ytterväggarnas tjocklek ger mellan 22 och 25 kvadratmeter bruksyta i markplanet. Den genomsnittliga höjden från mark upp till nock får vara högst fyra meter. Trots denna begränsning får du med vår metod  ståhöjd i båda planen samt en bruksyta på ca 40 kvadratmeter.

Vill du veta mer om vilka regler som gäller för attefallshus rekommenderar vi att du kontaktar Boverket eller din byggadsnämnd.

var kan jag se MAX attefall i verkligheten?

Vårt visningshus finns på Husknuten i Västra Frölunda (Göteborg).  Du kan boka tid här på hemsidan.

Kan jag anpassa MAX Attefall?

Först och främst kan du själv bestämma grund mellan platta på mark och markskruv, allt efter förutsättningarna på din tomt. Eftersom MAX Attefall levereras som ett smart byggpaket har du sedan möjlighet att anpassa rumsindelningen efter hur du har tänkt att använda huset. Om du t ex endast tänker använda det som gästhus eller extra sovutrymmen för familjen, kan du ersätta köket med ett sovutrymme, vilket ger dig 6+2 sovplatser.

kan jag ha både ett attefallshus och en friggebod på tomten?

Ja. Du kan bygga både en friggebod och ett attefallshus på tomten. Utvändiga mått; MAX Attefall 30 kvadratmeter, friggeboden 15 kvadrat. Du måste själv kontrollera med din byggnadsnämnd om de godkänner placeringen av friggeboden på tomten.

VILKEN typ av grund rekommenderar ni?

Generellt rekommenderar vi så kallad markskruv framför betongplintar, där så markförhållandena tillåter. Det är mer ekonomiskt och står emot tjälen bättre. Alternativet är att göra en platta på mark.

 

Är priset olika beroende på var i landet jag bor?

Priset för MAX Attefall är beräknat efter snözon tre. Däremot kan fraktkostnaden för ditt byggpaket variera beroende på var i landet du bor. Exakt besked kan du få innan du beställer.

Bör jag anlita en byggfirma?

Mitt råd är att du anlitar hantverkare nära dig under en vecka – tio dagar. Dom tar emot leveransen, planerar uppstarten av arbetet, reser huset, lägger på takpappen så att du får ett väderskyddat hus. Nu har du snabbt fått undan alla stora materialpaket på tomten. Resterande arbete är betydligt enklare, som du kan ta i en takt som passar dig.

Kan man bo i MAX Attefall året runt?

MAX Attefalls tak isoleras med  PUR som har den lägsta förbrukning av råvaror jämfört med andra material men som ändå uppnår betydligt bättre isolervärde. Väggarna är isolerade med mineralull. Tillsammans med välisolerade fönster ger detta en en energiförbrukning för uppvärmning på ca 1 500 kW per år. Vill du veta mer kan du läsa vår energideklaration.

ÄR max mega också ett attefallshus?

Nej, MAX Mega är ett bygglovspliktigt hus eftersom det är 36 kvadratmeter på utsidan mot högst 30 för ett attefallshus. Atnnars har MAX Mega samma unika konstruktion som MAX Attefall, vilket innebär en ovanvåning med ståhöjd och två separata sovutrymmen; totalt 10 kvadratmeter extra användbara yta.

VAD INNEBÄR ERA SMARTA BYGGPAKET?

MAX Attefall och MAX Mega levereras som byggpaket med färdigkapad stomme, som är utvecklat tillsammans med Derome – ett av Sveriges största och äldsta familjeägda träindustrier. Allt arbete med ritning, konstruktion, kapning, märkning, packning, där varje vägg är packad för sig, och leverans ingår, allt att göra det så enkelt som möjligt för alla självbyggare av världens största attefallshus. Vi har t o m fräst ur spår för montering av reglar.

HUR BESTÄller jag ett SMARTA BYGGPAKET?

Beställer gör du direkt här på vår hemsida. Först beställer du ett ritningspaket (5.000 kr inkl moms för MAX Attefall respektive MAX Mega). Detta använder du för att söka startbesked alternativt bygglov hos din lokala byggnadsnämnd. Efter att du har fått ditt tillstånd beställer du ditt smarta byggpaket (också här på hemsidan). Sedan kontaktar vi dig för att gå igenom alla detaljer inför leveransen av ditt byggpaket.

hur många max attefall får jag bygga?

För varje MAX Attefall och MAX Mega som du vill bygga måste du teckna en licens. Denna ingår i våra smarta byggpaket. Kom ihåg att det måste vara ägaren till den fastighet där huset ska byggas som tecknar licensen.

ÄR priset på max attefall och max mega indexerade?

Ja. Om du inte har tagit emot ditt byggpaket inom 50 dagar efter din beställning har vi rätt att reglera priset enligt ”Entreprenadindex för byggnader med stomme av trä. (E84)” Du kan läsa mer om detta index hos Byggföretagen.

Vad menas med prickad mark?

Inom detaljplanelagt område kan delar av tomt/fastighet vara markerad som prickmark som är mark som enligt detaljplanebestämmelserna inte får bebyggas. Detta bör framgå på din tomtkarta. När du ska bygga ett attefallshus kan du dock bortse från de flesta av detaljplanens bestämmelser och till exempel bygga på så kallad prickad mark.

fler frågor till björn

gillar du vad du ser? gilla oss på facebook och instagram!

}
Verifierad av MonsterInsights